11:34 PM
Чи потрібно християнам виконувати Мойсеєві закони

Чи потрібно християнам виконувати Мойсеєві закони ? 

Читав суперечки, чи потрібно християнам виконувати закон ? Деякі писали що їм закон непотрібний бо вони мають дух і будуть жити по духу .

Ми люди чомусь вважаємо, що п'ять книг Мойсея є чимось унікальним і думаємо що інших законів до цих п'яти книг "Закону" не існувало.

Насправді, Тора це не перша книга закону. Наприклад, в древньому Єгипті були закони і відповідно до цих законів був покараний Йосип, про якого пише сам Мойсей.

закон мойсея , мойсей


Йосип був рабом в Потіфара а його жінка хотіла з ним переспати і Йосип цій жінці відмовив, тоді жінка Потіфара звинуватила Йосипа, що він намагався її зґвалтувати. По цим звинуваченням Йосип був відправлений до в'язниці і про це пише Мойсей у своїй книзі Буття.


Буття 39:20-21 
20 І взяв його Йосипів пан, та й віддав його до дому в'язничного, до місця, де були ув'язнені царські в'язні. І пробував він там у тім домі в'язничнім. 

Також нам відомо, що задовго до Мойсея були написані закони Хаммурапі і по цим законам жили люди. Мойсей це не перша людина яка написала закони, тому не можна казати, що ці закони якісь виняткові і особливі, ці закони подібні до законів Хаммурапі і цікаві для дослідження.

Закон Хаммурпі каже; § 209. Якщо хтось із людей вдарить дочку людини і спричинить викинення її плоду, то він повинен заплатити за її плід 10 сиклів срібла.

Закон Мойсея теж каже: Вихід 21:22 
22 А коли будуть битися люди, і вдарять вагітну жінку, і скине вона дитину, а іншого нещастя не станеться, то конче буде покараний, як покладе на нього чоловік тієї жінки, і він дасть за присудом суддів. 

Нічого особливого в цих законах немає, єдина їх цінність це історія.

Ми сьогодні маємо можливість ці закони аналізувати і вивчати, завдяки цим законам ми можемо сказати, яким було життя в древньому Ізраїлі і в часи самого Ісуса Христа.

Закони для євреїв у ті  часи мали велике значення і сам Ісус Христос ці закони виконував. 

Погляди деяких людей, які кажуть що вони християни і закони Мойсея вони не виконують, тому що Ісус дав їм дві заповіді і більше їм нічого виконувати непотрібно, такі погляди хибні.

Насправді Ісус нікому нічого не давав, він процитував дві заповіді закону Мойсея.

Заповідь закону Мойсея. 

Повторення Закону 6:3-6
3 4 Слухай, Ізраїлю: Господь, Бог наш Господь один!

5 І люби Господа, Бога твого, усім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією силою своєю! 6 І будуть ці слова, що Я сьогодні наказую, на серці твоїм.

Левит 19:17-18
17 18 Не будеш мститися, і не будеш ненавидіти синів свого народу. І будеш любити ближнього свого, як самого себе! Я Господь!

Заповідь Ісуса Христа яку він процитував із закону Мойсея. 

Від Матвія 22:35-40 
35 І спитався один із них, учитель Закону, Його випробовуючи й кажучи: 36 Учителю, котра заповідь найбільша в Законі? 37 Він же промовив йому: Люби Господа Бога свого всім серцем своїм, і всією душею своєю, і всією своєю думкою. 38 Це найбільша й найперша заповідь. 39 А друга однакова з нею: Люби свого ближнього, як самого себе. 40 На двох оцих заповідях увесь Закон і Пророки стоять. 

За логікою Ісуса, якщо людина буде виконувати ці дві головні заповіді закону Мойсея, вона виконає весь Мойсеїв закон. Якщо людина любить ближнього свого, то вона, не буде красти, вбивати і робити інші злочини. Виконуючи ці дві заповіді, людина виконає всі закони які написав Мойсей і інші пророки.

Перші християни виконували закон і виконували його дуже фанатично, вони навіть обрізували язичників, вони вважали що обрізання є обов'язковим. Потім це питання обрізання християни розглядали у себе на зборах і прийшли висновку, що обрізувати язичників непотрібно, але це було потім.


В книзі Мойсея існує закон про назореїв. Назореї це були люди які брали на себе обітницю, обітницю весь час служити Богу, під час свого служіння вони не стриглися і не голили бороду і не пили вино. Щоб припинити своє служіння їм потрібно було виконати закон.  

Числа 6:18-20 
18 І оголить той назір голову свого посвячення у входа скинії заповіту, і візьме волосся голови свого посвячення та й покладе на огонь, що під мирною жертвою. 19 І візьме священик варену лопатку з барана, і одного прісного калача з коша, і одного прісного коржика, та й дасть на долоні назіра, як він оголить голову свого посвячення. 20 І священик буде колихати їх, як колихання перед Господнім лицем. Це святощ для священика, понад грудину колихання й понад стегно приношення. А по цьому той назір може пити вино.

Апостол Павло будучи християнином теж взяв участь в обряді зняття назорейства. Можна сказати, взяв участь в церемоніальній частині закону і про це пише книга Діяння.

 Діяння 21:22-24 
22 Що ж почати? Люд збереться напевно, бо почують, що прибув ти. 23 Отже, зроби це, що порадимо тобі. Ми маємо чотирьох мужів, що обітницю склали на себе. 24 Візьми їх, та й із ними очисться, і видатки за них заплати, щоб постригли їм голови. І пізнають усі, що неправда про тебе їм сказане, та й що сам ти Закона пильнуєш.

Перші християни до закону ставились нормально, вони ходили до Єрусалимського Храму, вони відвідували синагоги, брали участь в традиційних єврейських релігійних святах. Перші християни поступово формували свої погляди і через якийсь час  вони на закон почали дивитися по іншому, але цей закон поважали і вважали його святим, весь час вивчали книгу Закону.  

2 Тимофію 3:16-17 16

Усе Писання Богом надхнене, і корисне до навчання, до докору, до направи, до виховання в праведності, 17 щоб Божа людина була досконала, до всякого доброго діла готова. 

Під словами  “ Усе Писання Богом надхнене”  Павло немає на увазі Біблію, у ті часи Біблії не було, він пише про Тору, про книги Закону.  

Перші християни, через певний період стали дивилися на закон як дивляться сьогодні адвентисти. Вони перестали виконувати церемоніальну частину цього закону.  Перестали приносити жертви, обрізуватися, замінили свята. Наприклад, замість єврейської Пасхи вони почали святкувати Вечерю Господню, як їм заповів Ісус Христос.

А от закони, не вбий, не вкради, не бажай чужого  і так далі, перші християни виконували.
Якщо християнин каже, що закон Мойсея він не поважає і може вбивати, грабувати, тому що він має Духа який його Животворить, то він тоді  руйнує все вчення про яке писав Павло. Якщо людина не виконує закон і весь час його порушує, грішить, то така людина духа мати не може. Я думаю, якщо християнин вважає себе християнином, то він повинен виконувати закони, правда не всі закони, церемоніальну частину закону виконувати непотрібно, жертва принесена і церемонія жертв вже непотрібна. Деякі закони втратили чинність, наприклад закон про рабів, ці закони теж непотрібно виконувати. Всі інші закони потрібно виконувати і якщо ви кажете що  "Любите Бога всім серцем своїм" то будете виконувати і цей закон.

Вихід 20:3-5
3 Хай не буде тобі інших богів передо Мною! 4 Не роби собі різьби і всякої подоби з того, що на небі вгорі, і що на землі долі, і що в воді під землею. 5 Не вклоняйся їм і не служи їм, бо Я Господь, Бог твій, Бог заздрісний, що карає за провину батьків на синах, на третіх і на четвертих поколіннях тих, хто ненавидить Мене,

Така от філософія 

Категорія: Погляди на Біблію і закони | Переглядів: 354 | Додав: Volia | Теги: заповіді, Закон, чи потрібно християнам виконувати, закон мойсея | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
avatar
1 saidovvitaliy51 • 0:21 AM, 2019-10-09 [Матеріал]
АБСОЛЮТНО ЗГІДНИЙ. ТРЕБА ДІЙСНО ЛЮБИТИ БОГА.А ЦЯ ЛЮБОВ ДАРУЄ ЛЮБОВ ДО ЛЮДЕЙ .А ВЖЕ ПІСЛЯ ЦЬОГО МОЖНА КОГОСЬ ВЧИТИ .
avatar