3:04 PM
Причини успіху перших християн

Причини успіху перших християн.

Як відомо фарисеї були успішною релігійною спільнотою, як писав Йосип Флавій їхній успіх був у їхніх вченнях. Фарисеї були популярними, тому що вони вірили у воскресіння з мертвих і чекали цього воскресіння. Саддукеї не були в народі популярними, тому що вони заперечували таке воскресіння і казали, що після смерті другого життя немає і ніколи не буде.

Цитати Йосипа Флавія про фарисеїв і саддукеїв можна прочитати на цій сторінці.

Апостол Павло

Перші християни у народі були популярніші за фарисеїв, вони не тільки вірили, що у майбутньому відбудеться воскресіння, вони мали воскреслу людину Ісуса Христа. За їхнім вченням ця воскресла людина повинна прийти другий раз на землю і всіх християн- праведників забрати собою у дім свого Отця і дати цим людям життя вічне.

Павло в своєму листі до Коринтян, наводить докази цього воскресіння Христа.

1 до Коринтян 15:3-8

3 Бо я передав вам найперш, що й прийняв, що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, 4 і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням, 5 і що з'явився Він Кифі, потім Дванадцятьом. 6 А потім з'явився нараз більше як п'ятистам браттям, що більшість із них живе й досі, а дехто й спочили. 7 Потому з'явився Він Якову, опісля усім апостолам. 8 А по всіх Він з'явився й мені, мов якому недородкові.

Докази воскресіння серйозні, але жодного іншого джерела, яке підтверджувало ці докази, ми не маємо. Офіційна влада, на ці докази реагувала по іншому, вона вважала, що люди здуріли. Коли громадянин Риму ап Павло почав розповідати Порцію Фесту у ті часи прокуратору Іудеї про воскресіння, то він  Фест йому сказав - Дурієш ти, Павле!

Діяння 26:23-25

23 що має Христос постраждати, що Він, як перший воскреснувши з мертвих, проповідувати буде світло народові й поганам! 24 Коли ж він боронився отак, то Фест проказав гучним голосом: Дурієш ти, Павле! Велика наука доводить тебе до нерозуму!

25 А Павло: Не дурію сказав, о Фесте достойний, але провіщаю слова правди та щирого розуму.

Перші християни щиро вірили у воскресіння, вони були переконані, що це воскресіння відбудеться завтра і вони всі доживуть до цього воскресіння. Влада пробувала їх зупинити, так як ця ідеології поширювалась стрімко і руйнувала всі політичні релігійні засади того час.

Рим у ті часи поблажливо ставився до всіх релігій тому що ці релігії він міг контролювати, але християнство він контролювати не міг і змушений був з цими людьми боротися навіть їх вбивати. Люди у ті часи втрачали здоровий глузд і з цим потрібно було щось робити і якось боротися. ( Подібне було у нас на початку 90 років, маю на увазі Марію Діву Христос, влада теж була змушена з ними воювати і цих людей зупиняти)

Пліній Молодший правитель Віфінії у 111 -113 роки пише

"Я особисто ніколи не був присутнім на судових слуханнях у справі християн, тому не знаю, чим якою мірою їх потрібно карати або як проводити допит. Я дуже вагався, чи потрібно, виносячи вирок, зважати на вік, чи не вирізняти нічим „ніжний“ вік від людей дорослих, чи прощати тих, хто розкається, чи може людині, яка була християнином, розкаяння не йде на користь, і потрібно карати саме ім'я, навіть за відсутності складу злочину пов'язаного з їхнім іменем. Поки що із тими кого приводили до мене як християн, я дотримувався таких дій. Я запитував їх самих, чи вони християни; тих, хто зізнавався запитував удруге і втретє, погрожуючи їм стратою; тих, хто наполягав на своєму, велів вивести і стратити. Я не сумнівався, що хоч би яка була сутність їхнього зізнання, їх варто, звичайно, покарати за впертість і закостенілість. Були навіть такі безумці, яких я, як римських громадян, вирішив відправити до Риму".

Можна сказати, що християни в ті часи були одержимі цим вченням, вони готові були йти на смерть і їх ніщо не могло зупинити. Основна причина одержимості була в тому, що люди вірили у вічне життя. Християни були переконанні, що їм краще померти сьогодні за ім'я Ісуса, чим втрати свою частку на вічне життя і можливість на воскресіння в майбутньому.

В першому столітті християни були фанатичними у своїй вірі. За їхніми вченнями Ісус повинен був прийти в найближчий час, це повинно було статися ще до кінця першого століття і в цьому їх переконували апостоли у своїх посланнях.

1 Івана 2:18

18 Діти остання година! А що чули були, що антихрист іде, а тепер з'явилось багато антихристів, з цього ми пізнаємо, що остання година настала!

Люди в першому столітті жили і чекали на Христа а Ісус Христос не приходив, тоді  вчення апостолів про друге пришестя почало руйнуватися і тоді це вчення почало змінюватися. Щоб якось втримати народ, появилося загадкове послання апостола Івана до всіх церков, під назвою книга Об'явлення. Ця книга появилася в кінці першого століття ( можливо на початку другого століття ) і давала християнам установку кріпитися, бо час вже близький. Книга розповідала, що апостол Іван будучи ув'язнений на острові Патмос зустрівся з Ісусом і той йому розповів, що має бути скоро і книга інформувала церкви, що час вже близький.

Об'явлення 1:1-3

1 Об'явлення Ісуса Христа, яке дав Йому Бог, щоб показати Своїм рабам, що незабаром статися має. І Він показав, і послав Своїм Анголом рабові Своєму Іванові,

2 який свідчив про Слово Боже, і про свідчення Ісуса Христа, і про все, що він бачив. 3 Блаженний, хто читає, і ті, хто слухає слова пророцтва та додержує написане в ньому, час бо близький!

Книга Об'явлення, це геніальна книга, до цих пір люди її читають і намагаються у ній бачити те що вони хочуть бачити. З допомогою цієї книги встановлюють дати другого приходу Христа. З допомогою цієї книги по різному люди бачать своєї вічне життя. З допомогою цієї книги визначають які політичні системи керують світом, а деякі люди там бачать місто Чорнобиль і атомну електростанцію. Одним словом книга геніальна і автору можна поставити великий плюс.

Примітка: Кажуть,що ми сучасні люди розумніші за людей які жили 2000 років тому і ми порівняно з ними професори. На мою думку ми за них дурніші, таким психологічним технологіям, нам потрібно вчитись і ще раз вчитись. Якби ми вміли використовувати такі психологічні трюки і так масштабно, то ми б всі мали успіх і були успішними.    

 

Переглядів: 261 | Додав: Volia | Теги: вчення ісуса христа, успіх християн, причини успіху перших християн | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar